The effect of adding casein hydrolysate as a protein source in the culture of the bacteria Paenibacillus polymyxa at wilker office of food and horticultural plants protection (PTPH) Bojonegoro
DOI:
https://doi.org/10.31101/ijhst.v3i1.2244Keywords:
Paenibacillus polymyxa, Biological agents, casein hydrolyzate, Soya bean, Total Plate Count.Abstract
References
Arniah, A. (2017). Uji kadar protein total pada campuran kacang kedelai (Glycine max l. Merr) dan ekstrak buah nanas (Ananas comosus) dengan perbandingan berbeda.
Awaludin Prihanto, A., Dwi Laksono Timur, H., Abdul Jaziri, A., Nurdiani, R., & Audia Pradarameswari, K. (2018). Isolasi dan identifikasi bakteri endofit mangrove Sonneratia alba penghasil enzim gelatinase dari pantai sendang biru, malang, jawa timur. Indonesia Journal of Halal, 1(1), 31–42.
Frediansyah, A., & Sudiana, I. M. (2017). Potensi Paenibacillus spp. Sebagai pemacu pertumbuhan tanaman pada ekosistem gambut tropis. Widyariset, 16(2), 201–210.
Kantikowati, E., Haris, R., & Anwar, S. (2018). Aplikasi Agen Hayati (Paenibacillus polymixa) terhadap Penekanan Penyakit Hawar Daun Bekteri Serta Hasil dan Pertumbuhan Padi Hitam (Oryza sativa) Var. Lokal. Jurnal Ilmiah Pertanian Paspalum, 6(2), 134–142. https://doi.org/10.35138/paspalum.v6i2.97
Kim, Y. S., Kotnala, B., Kim, Y. H., & Jeon, Y. (2015). Biological characteristics of Paenibacillus polymyxa GBR-1 involved in root rot of stored Korean ginseng. Journal of Ginseng Research, 4, 1–9. https://doi.org/10.1016/j.jgr.2015.09.003
Palawe, J. F., & Antahari, J. (2018). TPC (Total Plate Count), Wac (Water Adsorbtion Capacity) Abon Ikan Selar Dan Cooking Loss Daging Ikan Selar (Selaroides leptolesis). Jurnal Ilmiah Tindalung, 4(2), 57-60.
Luna-Guevara, J. J., Arenas-Hernandez, M. M. P., MartÃnez De La Peña, C., Silva, J. L., & Luna-Guevara, M. L. (2019). The Role of Pathogenic E. coli in Fresh Vegetables: Behavior, Contamination Factors, and Preventive Measures. International Journal of Microbiology, 2019. https://doi.org/10.1155/2019/2894328
Mardalena. (2016). Fase Pertumbuhan Isolat Bakteri Asam Laktat (BAL) Tempoyak Asal Jambi yang Disimpan Pada Suhu Kamar. Jurnal Sain Peternakan Indonesia, Vol. 11 No, 58–66.
Mubarak, F., Rante, H., & Djide, N. (2017). Isolasi Dan Aktivitas Antimikroba Aktinomycetes Dari Tanah Karst Taman Wisata Bantimurung Asal Maros Sulawesi Selatan. Jurnal Ilmiah As-Syifaa, 9(1), 1–10. https://doi.org/10.33096/jifa.v9i1.226
Napitupulu, H. G., Rumengan, I. F. M., Wullur, S., Ginting, E. L., Rimper, J. R. T. S. L., & Toloh, B. H. (2019). Bacillus sp. sebagai agensia pengurai dalam pemeliharaan Brachionus rotundiformis yang menggunakan ikan mentah sebagai sumber nutrisi. Jurnal Ilmiah Platax, 7(1), 158–169. http://ejournal.unsrat.ac.id/index.php/platax
Octavia, A., Wantini, S., Analis, J., Politeknik, K., & Tanjungkarang, K. (2017). Perbandingan Pertumbuhan Jamur Aspergillus flavus Pada Media PDA (Potato Dextrose Agar) dan Media Alternatif dari Singkong (Manihot esculenta Crantz). Jurnal Mikologi Indonesia, 6(1).
Pahlawi, I. M. H., Satyantini, W. H., & Sudarno. (2019). Uji patogenitas bakteri Pseudomonas sp. pada udang vaname (Llitopanaeus vannamei) sebagai kandidat probiotik. Journal of Aquaculture and Fish Health, 8(2), 92–98. https://doi.org/10.20473/jafh.v8i2.13380
Palawe, J. F. P., Wod, S. I., Cayono, E., & Bahan, A. (2016). Analisis Kontaminasi Total Mikroba pada Beberapa Produk Ikan Segar Kabupaten Kepulauan Sangihe (Analysis of Total Microbial Contamination in Some Fresh Fish in the Sangihe Islands Regency). 2, 42–46.
Sopialena, S., Suyadi, S., Sofian, S., Tantiani, D., & Fauzi, A. N. (2020). Efektivitas Cendawan Endofit Sebagai Pengendali Penyakit Blast Pada Tanaman Padi (Oryza sativa). Agrifor: Jurnal Ilmu Pertanian Dan Kehutanan, 19(2), 355-366.
Siburian, E. T. P., Dewi, P., & Kariada, N. (2012). Pengaruh suhu dan waktu penyimpanan terhadap pertumbuhan bakteri dan fungi ikan bandeng. Life Science, 1(2), 101–105.
Syamsiah, M. (2013). Efektifitas aplikasi Paenibacillus polymyxa dalam pengendalian penyakit hawar daun bakteri pada tanaman padi varietas mekongga. Jurnal Agroscience, 5(1), 24–28.
Tantiani, D., & Fauzi, N. (2020). Efektivitas Cendawan Endofit Sebagai Pengendali Penyakit Blast Pada Tanaman Padi (Oryza sativa) Mahasiswa Progam Studi Pertanian Tropika Basah Fakultas Pertanian Universitas isolasi. XIX, 355–366.
Wang, J., Su, Y., Jia, F., & Jin, H. (2013). Characterization of casein hydrolysates derived from enzymatic hydrolysis. Chemistry Central Journal, 7(1), 1. https://doi.org/10.1186/1752-153X-7-62
Wati, R. Y. (2018). Pengaruh pemanasan media PCA berulang terhadap Uji TPC di Laboratorium Mikrobiologi Teknologi Hasil Pertanian Unand. 1(2), 44–47.
Wiranata, A., & Tantiani, D. (2021). Potential of Paenibacillus polymyxa bacteria and Trichoderma sp. as biological pesticides to control maize leaf blight (Zea mays L). In IOP Conference Series: Earth and Environmental Science (Vol. 800, No. 1, p. 012027). IOP Publishing.
Winarsi, H. (2018). Susu kecambah kedelai basah kaya protein lebih disukai sebagai minuman alternatif untuk obesitas. Jurnal Gizi Dan Pangan Soedirman, 2(1), 32–42. https://doi.org/10.20884/1.jgps.2018.2.1.896
Yunita, M., Hendrawan, Y., & Yulianingsih, R. (2015). Analisis Kuantitatif Mikrobiologi Pada Makanan Penerbangan (Aerofood ACS) Garuda Indonesia Berdasarkan TPC (Total Plate Count) Dengan Metode Pour Plate Quantitative Analysis of Food Microbiology In Flight (Aerofood ACS) Garuda Indonesia Based on the TPC (Total Plate Count) with the Pour Plate Method. 3(3), 237–248.
Zhang, Q., Ren, J., Zhao, H., Zhao, M., Xu, J., & Zhao, Q. (2011). Influence of casein hydrolysates on the growth and lactic acid production of Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus and Streptococcus thermophilus. International Journal of Food Science and Technology, 46(5), 1014–1020.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
Citation Check
License
International Journal of Health Science and Technology allows readers to read, download, copy, distribute, print, search, or link to its articles' full texts and allows readers to use them for any other lawful purpose. The journal allows the author(s) to hold the copyright without restrictions. Finally, the journal allows the author(s) to retain publishing rights without restrictions
- Authors are allowed to archive their submitted article in an open access repository
- Authors are allowed to archive the final published article in an open access repository with an acknowledgment of its initial publication in this journal
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 Generic License.