Effect of organic waste variations as materials for making MOL on the growth of pakcoy (Brassica rapa) plants
DOI:
https://doi.org/10.31101/ijhst.v6i3.3674Keywords:
banana hump, fruit waste, local microorganisms, vegetable wasteAbstract
References
Abadi, A. F. S., Purwanti, E. W., & Muditha, I. G. N. (2022). Respons Pertumbuhan dan Produktivitas Tomat Terhadap Berbagai Dosis MOL Limbah Buah-Buahan. Jurnal Ilmu Pertanian Indonesia, 27(1), 103–108. https://doi.org/10.18343/jipi.27.1.103
Andilau, A., Mardhiansyah, M., & Sribudiani, E. (2019). Pengaruh Pemberian Pupuk Mikro Organisme Lokal (MOL) Terhadap Pertumbuhan Bibit Jabon (Antochephalus cadamba). Jurnal Ilmu-Ilmu Kehutanan, 3(1). https://festiva.ejournal.unri.ac.id/index.php/JIIK/article/view/7320
Anwar, K., Wisuda, N. L., Alpandari, H., & Prakoso, T. (2023). Kajian Pemberian Microorganisme Lokal (Mol) Buah Jeruk Pada Tanaman Kacang Hijau (Vigna radiata L.). Muria Jurnal Agroteknologi (MJ-Agroteknologi), 2(1), 33-38. https://doi.org/10.24176/mjagrotek.v2i1.10415
Badan Perencanaan Pembangunan Daerah. (2024). Aplikasi Dataku Daerah Istimewa Yogyakarta. https://bappeda.jogjaprov.go.id/dataku/data_dasar/cetak/208-pengelolaansampah
Dewantari, U., & Sulastri, A. (2023). Efektivitas Aktivator Mikroorganisme Lokal Limbah Sayur, Em4, Dan Kotoran Sapi Dalam Pembuatan Kompos Dari Limbah Sayur Di Pasar Flamboyan. Jurnal Reka Lingkungan, 11(2), 117-129. https://doi.org/10.26760/rekalingkungan.v11i2.117-129
Fahmi, Z., Suryani, S., & Sholihah, S. M. (2020). Pengaruh penggunaan pupuk cair organik (POC) bonggol pisang terhadap produksi tanaman Caisim (Brassica juncea L.) sistem Wick. Jurnal Ilmiah Respati, 11(2), 140-147. https://doi.org/10.52643/jir.v11i2.1117
Gani, A. Widyanti, S., Sulastri. (2021). Analisis kandungan unsur hara makro dan mikro pada kompos campuran kulit pisang dan cangkang telur ayam. Jurnal Kimia Riset, 6(1): 8-19. https://doi.org/10.20473/jkr.v6i1.22984
Hadi, S., & Nastiti, K. (2024). Gula Tebu (Saccharum Officinarum Linn.) dan Palam (Arenga Pinnata Merr.) Terhadap Diabetes. JFARM-Jurnal Farmasi, 2(1), 7-12. https://doi.org/10.58794/jfarm.v2i1.624
Handayani, S.H., Yunus, A., Susilowati. (2015). Uji Kualitas Pupuk Organik Cair dari Berbagai Macam Mikroorganisme Lokal (MOL). Jurnal El-Vivo, 3 (1): 54-60.
Jeksen j, & Mutiara C. (2018). Pengaruh Sumber Bahan Organik Terhadap Kualitas Pembuatan Mikroorganisme Lokal (MOL). Jurnal Agrica. 11(1),60-72. https://doi.org/10.37478/agr.v11i1.23
Kementerian Lingkungan Hidup. (2024). Capaian Kinerja Pengelolaan Sampah. https://sipsn.menlhk.go.id/sipsn/
Kusuma, Arga P., et al. Pengaruh Penambahan Urin Sapi Dan Molase Terhadap Kandungan C Organik Dan Nitrogen Total Dalam Pengolahan Limbah Padat Isi Rumen Rph Dengan Pengomposan Aerobik. Jurnal Teknik Lingkungan, vol. 6, no. 1, 2017, pp. 1-9.
Laily M. F. A , Palupi. H. T. (2019). Mempelajari Pemanfaatan Air Cucian Beras (Leri) Pada Proses Pembuatan Nata De Leri. Jurnal Teknologi Pangan, 10 (1): 35-40. https://doi.org/10.35891/tp.v10i1.1466
Marantika, M., & Suharti, P. (2019). Pengaruh Pemberian Campuran MOL Limbah Buah Dengan Mol Limbah Sayuran Terhadap Pertumbuhan Tanaman Lobak (Raphanus Sativus) Serta Implementasinya Sebagai Bahan Ajar Materi Bioteknologi. Pedago Biologi: Jurnal Pendidikan dan Pembelajaran Biologi, 7(2), 24-31.
Mawarni, D., Rahmadina, R., & Idris, M. (2024). Pengaruh Pemberian Pupuk Organik Cair Dari Kombinasi Limbah Bonggol Pisang Dan Rebung Bambu Terhadap Pertumbuhan Tanaman Sawi Pagoda (Brassica narinosa L.) Secara Hidroponik Sumbu (Wick System). Jurnal Biogenerasi, 9(1), 1009-1013. https://doi.org/10.30605/biogenerasi.v9i1.3672
Menteri Pertanian Republik Indonesia. (2019). Keputusan Menteri Republik Indonesia Nomor 261/KPTS/SR.310/M/4/2019 tentang Persyaratan Teknis Minimal Pupuk Organik, Pupuk Hayati dan Pembenah Tanah. https://psp.pertanian.go.id/storage/494/Keputusan-Menteri-Pertanian-Nomor-261_KPTS_SR.310_M_4_2019-tentang-Persyaratan-Teknis-Minimal-Pupuk-Organik-Pupuk-Hayati-dan-Pembenah-Tanah.pdf.
Mursalim, I., Mustami, M. K., Ali, A. (2018). Pengaruh Penggunaan Pupuk Organik Mikroorganisme Lokal Media Nasi, Batang Pisang, Dan Ikan Tongkol Terhadap Pertumbuhan Tanaman Sawi (Brassica Juncea). Jurnal Biotek, 6(1), 32. https://doi.org/10.24252/jb.v6i1.5127
Pratiwi, M. K. (2024). Pembuatan Pupuk Organik Berbasis MOL (Mikroorganisme Lokal) Dengan Metode Fermentasi Menggunakan Saccharomyces Cerevesiae. Jurnal Cakrawala Ilmiah, 3(8), 2307-2316. https://bajangjournal.com/index.php/JCI/article/view/7654
Pujiastuti, E. S., Siahaan, F. R., Tampubolon, Y. R., Tarigan, J. R., & Sumihar, S. T. T. (2021). Respon tanah dan tanaman kacang tanah (Arachis hypogaea L.) pada pemberian beberapa jenis mikroorganisme lokal (MOL) dan pupuk kandang. Agrinula: Jurnal Agroteknologi dan Perkebunan, 4(1), 1-12. https://doi.org/10.36490/agri.v4i1.107
Ramli, M. N. (2022). Pengomposan Tandan Kosong Kelapa Sawit (Elaeis guineensis) Dengan Beberapa Pemberian Mikroorganisme Lokal (MOL). Jurnal: Agricultural Review, 1(1). https://doi.org/10.37195/arview.v1i1.350
Sari, F, M. Evita dan Jasmirani. (2015). Uji Efektifitas Beberapa Mikro Organisme Lokal Terhadap Pertumbuhan dan Hasil Tanaman Sawi Hijau (Brassica Juncea L.). Jurnal Penelitian Universitas Jambi Seri Sains, 17(2),68-74.
Sasmita, M W S , Nurhatika, S. , Muhibuddin, A. (2019). Pengaruh Dosis Mikoriza Arbuskular Pada Media AMB-P0K Terhadap Pertumbuhan Tanaman Tembakau (Nicotiana tabacum var. Somporis). Jurnal Sains dan Seni ITS, 8 (2), 2337-3520
Setianingsih R. (2009). Kajian Pemanfaatan Pupuk Organik Cair Mikro Organisme Lokal (MOL) dalam Primming Umur Bibit dan Peningkatan Daya Hasil Tanaman Padi (Oryza sativa L.): Uji Coba Penerapan System of Rice Intensification. (SRI). Balai Pengawasan dan Sertifikasi Benih Tanaman Pangan (BPSB) Propinsi Daerah Istimewa Yogyakarta. H 12–14
Sigit, N. A., Rosdiana, N., & Dameria, N. (2023). Effectiveness of long immersion of rice seeds in local microorganism culture (MOL) of banana weevils on rice growth and production. MANILKARA Journal of Bioscience, 1(2), 72–79. https://doi.org/10.33830/manilkara.v1i2.4647.2023
Suningsih, N., Ibrahim, W., Liandris, O., & Yulianti, R. (2019). Kualitas fisik dan nutrisi jerami padi fermentasi pada berbagai penambahan starter. Jurnal Sain Peternakan Indonesia, 14(2), 191-200. https://doi.org/10.31186/jspi.id.14.2.191-200
Surotin, S., & Purnomo, Y. S. (2024). Efektivitas Pengomposan Sampah Organik Menggunakan Mikroorganisme Lokal Sabut Kelapa dan Nasi Bekas. Jurnal Serambi Engineering, 9(2), 8992-8998. https://jse.serambimekkah.id/index.php/jse/article/view/186
Suwatanti, E P S & Widyaningrum P. (2017). Pemanfaatan MOL Limbah Sayur pada Proses Pembuatan Kompos. Indonesian Journal of Mathematics and Natural Sciences, 40 (1), 1-6. https://journal.unnes.ac.id/nju/index.php/JM/article/view/12455
Syamsiah, S., Thayeb, A. M., & Arsal, A. F. (2021, December 2). Pemanfaatan Limbah Buah dan Sayuran Sebagai Bahan Baku Pembuatan POC. Syamsiah | Seminar Nasional Pengabdian Kepada Masyarakat. https://ojs.unm.ac.id/semnaslpm/article/view/25925
Viantini, A. M., Erlita, D., Puspitasari, A., & Nugraheni, I. A. (2022). Pengembangan Produk Baru Pupuk Organik Cair Dari Limbah Cair Industri Virgin Coconut Oil Dengan Metode Fermentasi. Jurnal Rekayasa Lingkungan, 22(2).
Walida, H., Surahman, E., Harahap, F. S., & Mahardika, W. A. (2019). Response of giving local microorganism solutions from bamboo shoot to growth and production of red chili plant (Capsicum annum L) jenggo F1. talenta.usu.ac.id. https://doi.org/10.32734/jopt.v6i3.3189
Wulandari M., Abdullah, dan Nirwana N. (2019). Pengaruh Ekstrak Tanaman Sebagai Sumber ZPT Alami Terhadap Pertumbuhan Setek Tanaman Lada (Piper nigrum L.). Agrotek: Jurnal Ilmiah Ilmu Pertanian, 3(1), 1-14.
Yunilas, Y., Siregar, A. Z., Mirwhandhono, E., Purba, A., Fati, N., & Malvin, T. (2022). Potensi dan karakteristik larutan mikroorganisme lokal (MOL) berbasis limbah sayur sebagai bioaktivator dalam fermentasi. Journal of Livestock and Animal Health, 5(2), 53-59.
Yuwono, D. (2005). Kompos. Jakarta : Penebar Swadaya.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
Citation Check
License
Copyright (c) 2024 Muhammad Arjun Najib, Ika Afifah Nugraheni, Amallia Puspitasari
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
International Journal of Health Science and Technology allows readers to read, download, copy, distribute, print, search, or link to its articles' full texts and allows readers to use them for any other lawful purpose. The journal allows the author(s) to hold the copyright without restrictions. Finally, the journal allows the author(s) to retain publishing rights without restrictions
- Authors are allowed to archive their submitted article in an open access repository
- Authors are allowed to archive the final published article in an open access repository with an acknowledgment of its initial publication in this journal
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 Generic License.